Burtnieku Ausekļa 6-klašu pamatskolas vākums

Fails
1771-Burtnieku-6-kl-pamatskola-05-0081
AtšifrējaKirmis
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2023-05-26 13:13:22
Labots2023-05-26 13:29:14
AtšifrējumsUn tā runādams, smalkais kungs vecītim piedāvājis cigāreti. Vecītis nav bijis smēķētājs un iebāzis cigāreti kabatā. Tālāk - braucot vecītis vienmēr dzirdējis smagu dubļu zlakšēšanu un smagu šņākšanu, bet tumsas dēļ nav varējis saprast kas ir tie, kas karīti velk. Un tā neilgi braucot kučērs ir pieturējis zirgu un smalkais kungs ir uzsaucis: "Vectēv izkāpiet, esam pie jūsu mājas!" Vectēvs pateicies un izkāpis. Bet viņš pie sevis ir domājis, kā gan svešais kungs ir varējis zināt kur viņš dzīvo, jo ceļā viņš nav nekā par to sacījis. Bet viņš tomēr svešam kungam jautājis: "Lūdzu, kur jūs tālaķ brauksit?" Svešais kungs vecītim ir apzīmējis netālu māju un sacījis, ka viņam tur ir jāpērk zirgs, to sacīdams svešais kungs nozudis ar visu karīti tumsā. Vecais vīriņš nodomājis, ka tur taču neviens zirgs neesot kur pārdot un vēl nakts laikā. Ienācis mājās vecais vīriņš par notikumu stāstījis citiem mājniekiem. Otrā dienā viņš sācis painteresēties, vai apzīmētā mājā kāds zirgs ir pirkts, bet tanī mājā tai naktī ir bijis pakāries kāds cilvēks. Tad arī vectēvs iedomājies par dāvāto cigāreti. Bet kabatā cigāretes vietā, viņš atradis labās rokas mazo pirkstiņu. Nu beidzot izcēlusies teika, ka braucējs ir bijis velns. Un karīti ir vilkuši ellē nonākušie cilvēki, kas paši sev padarījuši galu.

6679

Nr.2.
Agrāk bijusi izplatījusies teika par veco Valmieras bruņinieka pili, tai vietā kur atrodās vēl tagad apzīmētais Valtera kalniņš. Teika stāsta, ka tur atrodoties vēl tagad trīs kapi iekš zemes ieaugušām akmens tāfelītēm. Tai pilī ir dzīvojis viens stalts bruņinieks. Medībās jādams ar citiem apkārtējiem bruņiniekiem viņš ticis ievainots. Un tā kādu laiku ievainojuma dēļ viņam bijis jāpaliek pie mežā
Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs