15. zinātniskā ekspedīcija Liepājā

Fails
1955-Liepajas-ekspedicija-04-0114
AtšifrējaIlzeBorodkina
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2019-10-10 13:13:50
Labots2020-01-28 00:39:17
AtšifrējumsSav meitiņu malējiņ.
Solīt sola, bet nedeva,
Teic man' lielu dzērājiņ'.
Teic man' lielu dzērājiņu,
Kumeliņa skrējējiņ'.
Kuru krogu es izdzēru,
Kam noskrēju kumeliņ'.
Pats par savu naudu dzēru,
Pats skrēj' savu kumeliņ'.

1628

13. Briņķu ezers. Tēvs stāstīja, ka senāk Briņķu ezers bijis ļoti, ļoti garš, stiepies kādus 10 km līdz pat Nīkrāces muižai, visa grava bijusi pilna. Senāk ezeri gājuši ar visām zivīm pa gaisu. Tā arī šis nolaidies, trīs dienas kaucis, krācis un viļņojies. Kādam vajadzēja uzminēt ezera vārdu, tad ezers būtu palicis. Minējuši, minējuši, bet nav izdevies. Ezers atkal pacēlies, lai ietu prom. Tad kāds vecis teica:"Skataties, kur Nēdings iet!" Tad ezera viena aste nolijusi atpakaļ, bet pārējais jau bija pacēlies un aizlidoja tālāk. Nezinu, kāpēc vārds Nēdings, bet sauc par Briņķu ezeru, jo atrodas Briņķu muižas daļā.

1629

14. Briņķu muižā bijis barons Zimuliņš. Bijis uz aplamībām un jokiem. Bieži citus muižniekus izjokojis, un kārtīm apspēlējis. Klaiņojis arī pa ārzemēm. Tur pašu tā apspēlējuši, ka nebija naudas ko mājā tikt. Kāds žīds viņu pārnesis maisā pār robežu. Tas bijis ap 1800 gadu.

1630

15. Bruņinieku pils lielajos pagrabos atrasti kluči ar robiem un ķēdēm. Tie muižnieku laikos bij moku rīki, tur ieslēguši nepaklausīga zemnieka kājas, lai sēž. Tas pagrabs, kur šie kluči atrasti, bijis zem klēts. Tur kādreiz mocīti cilvēki. Tagad kluči nodoti laikam Rīgas muzejam

1631

16. No bruņinieku pils ejot apakšā eja uz baznīcu. Baznīcas apakša arī ir tukša, lejā bijuši pagrabi. Eja nav atrasta.
Pils taisīta no lieliem bieziem ķieģeļiem. Atrasta vieta dārzā, kur ķieģeļi dedzināti. Tur pat veselas rindas ķieģeļu saglabājušies. Uz ķieģeļiem redzēti suņu pēdu nospiedumi.
Visi kungi uz bruņinieku pili gāja no ceļa kājām, jo tik stāvs bijis, ka ar karietēm nav varējuši uzbraukt. Vecās cienmātes sulainis pa ceļam apsēdinājis uz krēsla, lai atpūšas.
Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs