Pilskalnes pamatskolas vākums (1925-1928)

Fails
0011-Pilskalnes-pamatskola-0003
AtšifrējaEmis
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2016-05-15 17:01:59
Labots2023-09-22 15:29:33
Atšifrējums2.
Maitiņom suknis Un veicam zamejos iuris. Vojaga staigtis mos Šudin kurinojam pērti Nabivs ko kojas apmaukt.

2,5

5.) Vasara.
Grūts vasaru istaba sēdēt. Grūts vasaru saulē tvērsties. Labāk pakrēslī sēdēt. Vai ar kājām ūdenī bradāt. Bet aukstā vējainā diena. Cilvēkiem istaba ir Ļoti mīļa silta. Vai ari kad saulīte Silta parādās Tad visi tik priecīgi uzliekas.

2,6

6.) Smiekliņš pa ladgaliskam.
Vot braten kas man Vakar beja. Goju da krūgam taikšni par grovi. Koja ko pasleideja to ikritu grovē un samērku. Ka ir leidu nu grova ta ir dins [udins] par kojam toi teceja. Da krūgam vairs nagoju bet atgoju iz uztobu. Un izkopu iz pečkis Sildejās sildejās Komert aizmigu. Ka pasamūdās gails jau dzīdam. Tūrais vaidzeja it barot zirgus. Pabaravu zirgus sasataisejos ī aizgoju da krūgam.

2,7

7.) Smieklinš pa ladgaliskam.
Vasala mos ko labi īt. Šudiņ man navasalai Kas tev ira pagiris Vakar beju pi sava brata dāla. Tur beja stipris ols Gloza pa glozai i apraiba golva. Labi ka viņi mani atveda da ustobai. Īgoju ustabā ko kritu gūltā. to da guleju da reitam. Reitā pīsacīļūs lūpus darot [barot] Tik no vasa lai ka navar - Nustovet kojos.

2,8

8.) Smieklinš pa latgaliskam.
Sestīs mos daspid savu sprākli. Niko nav toli īts nopikusu. Nu to pat lobs gabaļinš bivs kodi tri versti. Mis es atgoju požīcēt sola. [sāli] Vokar baidzēs pavicam. Šureit nav ko likt putrā.

3,9

9. Vasara.
Jauka jauka ta dieniņa
Kurā silta saule spīd.
Kūko dzeguzīte dzied lakstigala
Meža gali līgojās.
Jauka jauka tā naksniņa
Kurā gaiši mēnes gaisma.
Sunīši mežā au au au
Zaķīši mežā cipu capu.
Dzenīts sausā galotnē diku daku.
Vilcinš kur pūrā gaudāj.
Sunīšus aicinādams.

3,10

10. Ziemas vakars.
Es uzskrēju ārā un redzēju Zaķīts pa sniedziņu cipu, capu. Sunīts pa zaķīša pēdām. Lēnām uz priekšu šļūgdams. Zaķīts lēko un priecājās Savu nelaimi nejuzdams. Sunis gandrīz jau zaķim viro. [virsū] Tā zaķis taisa skrējienu stipru. Sunis ar lēcienu zaķīti noķer. Un mugurkauli pārkoš. Sunīts priecīgi lēkāja Zaķītis nemana neko.

11.
Nelaime nenāk bēgdana. [brēkdama]

3,11.

11. Smiekliņš pa ladgaliskam.
Labdin braten. Ko laji it. Nikas labi Man ta slikti. Nu kas ta par sliktumu. Es vkar vežu bočkis uz kubula Kubulā ībidu vidā. Ko brauču par kolnu. Ko pasašķībēs roti. To kubuls izavēlēs nu rotim. i rova veltis da lajai. Es nava aneju - kas tur nūtika Tik pamaneju ka ju Kubuls lajā Un brīsmēg sasasitūs. Navar niko kubulu izvelt. Pret kolnu. Dagoja brauk da lajai. Īliku kubilu rotos. Tūrais vairs nesādu kubula. ale goju kojom da mojom. Nujivs zirgu gulūs pi zemis. Šurit ka pisacelus tik navasals Ka visi kauli toi sop. Valok dumoju vajoga aizit da tevim.
Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs