Collection of Nīgrande Parish Janševska 6-year Primary School

File
1726-Nigrandes-pag-Jansevska-pamatskola-04-0019
TranscriberEmis
CompletedYes
AcceptedNo
Created2023-09-22 13:33:10
Updated2023-09-22 13:39:43
Transcription (text)

3155

Viegli var izdzīt bantes tārpu. Jāpaņem no ķirbja 200 sēklas. Jāizlaupa, jāizžāvē, tad jāsamaļ pulverī. Samaisa ar saldu pienu un iedzer pirms ēšanas.

3156

Vēl priekš bants tārpa izdzīšanas lieto biškrēsliņa ziedu. Ņem ziedu un savāra pienā.

3157

Priekš nervu slimībām lieto buldurjāņu. Aug upmalās. Derīgā viela - sakne. Paņem buteli un ieliek. Uzlej spirktu, vai šnabi. Ja nav uzlej tēju. Dzer no rītiem un vakariem.

3158

Varot bērzu mizas 1 stundu pieliekot alūnu, var iegūt dzeltenu krāsu.

3159

Reiz dzīvojis kāds zēns, kam nebijušas ne mātes ne tēva. Viņš meklējis darbu. Reiz viņš saticis ubagu. Tā kā zēns bijis izpalīdzīgs un laipns, tad ubags iedevis stabulīti sacīdams: ''Ja tu ar to stabulīti uzpūtīsi, tev dancos itin viskas. Labi, zēns pateicas un satiek vienu saimnieku. Tas meklē ganu. Saimnieks ierauga mazo zēnu un salīkot par govju ganu. Saimniece gan mājās drusku parājas, ka par mazu, bet beidzot apmierinas ar. Nu otrā dienā izlaiž govis ganos. Diena karsta un dunduru daudz. Tomēr mazajam zēnam govis ēdušas tik prātīgi, ka nebijis, ko darīt. Zēns aiz gara laika sācis pūst stabulīti. Te visas govis saskrējušas ap viņu un sākušas dancot. Drīz pienācis pusdienas laiks. Zēns padzinis govis. Saimniece rājusies, ka maz piena.
Transcribe text
Keywords
TranscribeChoose another fileFAQ (in Latvian)

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Read more.

Tēzaurs