Rencēnu pamatskolas vākums

Fails
0116-Rencenu-pamatskola-26-0026
AtšifrējaMaigaJankevica
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2020-12-03 14:36:55
Labots2020-12-04 15:13:10
Atšifrējumsapmērām 5 saknītes.

21936

76. Vīgriežņu ziedi. Vīgriežņi zied pa jāņiem [Jāņiem] dzelteniem ziediem. Savāc ziedus un izkaltē Lieto pret caureju Uz litru ūdens jem 6 ziedus. Savāra tējā. Uzreiz jādzer 2. ēdamkartes [ēdamkarotes].

21937

77. Brūnais āboliņš. Zied pēc jāņiem [Jāņiem] brūniem ziediem. Savāc ziedus un izkaltē ar visiem kātiņiem un izkaltē. Lieto pret klepu.
[Sk. 21921.
78. Olas krāso ar sīpolu mizām un sienu. Ieliek sīpolu mizas un sienu vārīties. Pēc piecām min. liek olas iekšā vārīties. Krāsa ir koši brūna.]

M. Purinš. 79. g. v. Dzīvo Valm. pag.

21938

79. Kā cēlies Sauļu dīķis.
Kur tagad atrodas Sauļu pamatskola, senāk bijusi muižnieka pils. Aiz pils ābeļu dārzs, aiz ābeļu dārza liela dziļa leja. Lejas vidū kauna stabs. Reiz zemnieki perti un viņi gauži raudājuši. No viņu asarām izcēlusies peļķe, bet no peļķes izcēlies ezars. Seņči šo ezaru nosaukuši par asaru [Asaru] ezaru. Bet baronam tas nepaticis un viņš šo ezaru nosaucis par Sauļu dīķi.

21939

80. Kā nabags un skrodelis kļuvuši bagāti.
Reiz kāds nabags sapnī redzējis ka zem viena ozola ir aprakta nauda. Viņš to izstāstijis kādam skrodelim. Kuram viena kāja bijusi pierauta pie dibina. Viņi abi otru nakti aizgājuši rakt zeltu Rakuši, rakuši. Bet nauda ka nav bijusi, tā nav bijusi. Beidzot atraduši lielu dzelzīm kaltu kasti. Izcēluši kasti ārā un nesuši uz māju. Pie mājas skrodelis nav laidis nabagu iekšā. Bet iegājis viens pats. Ieslodzijis sievu un bērnus vienā istabā, bet pats otrā skaitijis naudu. Pēkšņi sieva naudas skaņas vietā izdzirdusi vīra vaidus. Iesteigušies istabā un redzējuši vīru zemē vaidot. Atsaukuši nabagu un iedevuši tam pusi naudas. Nu vīrs varējis celties atkal augšā.
Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs