Irmas Mednes folkloras vākums (1925-1929)

Fails
0032-Irma-Medne-02-0119
AtšifrējaLigaB
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2020-08-03 17:14:42
Labots2020-08-03 19:14:08
AtšifrējumsD. Medne, Garozē.

2556

Labrīt - atsit pakaļ pret plīt'

2557

Labdien - atsit pakaļ pret sien

2558

Ja uziet putniņa ligzdiņu, tad nedrikst zobus rādīt tad neizperē.

2559

Kas posta putniņa ligzdiņas, tam raibs ģīmis.

2560

Kad kartupeļus ēd, tad dabun lielu vederu un tievas kājas.

2561

Ja aiziet uz jaunu vietu dzīvot, tad jaievēro tas sapnis, ko pirmā naktī saaņo, tas piepildīsies
st. Julija Vaitovič

2562

Reiz kādam tirgotajam bijuši 3 bērni, divi dēli un meita. Uznācis dumpis, tirgotaju nokavuši, ari bērni tikuši izmētāti, tad viens anglis paņēmis sev vienu puisēnu, otrs meiteni, māte ar jaunāko palikusi viena. Bērni auguši, tikuši turēti ka īstie bērni un vecaki nezinājuši, ka viņi brālis un māsa. Bērni auguši, un drīz vien samīlējušies dikti, ka nemaz nevarējuši viens bez otra dzīvot. Vecāki atļavuši ari precēties. Ap seši mēneši pēc kāzām abi vecāki sākuši viens otram stastīt, ka tie pieņemti bērni. Kad nu bija izstāstijuši, viņi redzēja, ka līdzīgos apstakļos viņi bernus dabujuši un parliecinajās, ka tie brālis un māsa. Nu pateikuši jauniešiem ka ta lieta ir. Bet tie vairs nevarējuši šķirties, bijis jau par vēlu. Aizgājuši uz klosteri, kāds vecs cienīgs mūks teicis, ka to varot izpirkt tikai ar viņu nāvi. Abi nu aizbraukuši uz kadu salu, likuši uzcelt baznīciņu likuši skaisti iztaisīt, aizdedzinajuši lampu, aizslēguši durvis, [atslēgu] iemetuši pa logu jūrā un sataisījušies uz nāvi, ka sieva bijusi nemiera, vīrs viņu mierinājis, ka būs, ta sieva viņu mierinājusi. Ta nomiruši. Pēc ilgiem gadiem ceļotaji uzgājuši baznicu, uzlauzuši durvis un uzgājuši abus skeletus, ņemuši un aprakuši. Uz durvīm bijis uzrakstīts te dus brālis un māsa, kuri viens otru mīlējuši
D. Medne

2563

Ja mazi bērni runā par brūtganiem un precešanos tad saka ka viņiem brūtgans bērza galā

2564

dulla galva - saka, kad taisās sāpēt

2565

Ja veciem runā pa pucēšanos, tad saka, ka Smilšu Krišus nākšot viņus precēt.
D. Getner

2566

Reiz kāds vīrs gājis pie mācītāja grēkus sūdzēt un stāstijis, ka viņš sievu ņemot no no muguras puses. Mācītājs teicis, ka tas esot liels grēks un par to viņam esot jauzliek sods. Licis viņam piesieties sevi valgā un veselu nedeļu neko vairāk neēst ka zāli un baurot. Sieva nu bijusi dikti nobijusēs [nobijusies] un prasījusi kas vainas, beidzot vīrs ar izstastījis, Sieva paņēmusi sudraba rubli, aizgājusi pie mācītaja. Tas prasījis ko viņa gribot. Sieva radijusi sudraba rubli un prasijusi, kas tas esot - "Tas ir viens sudraba rublis" atteicis mācitajs, sieva apgriezusi rubli uz otru pusi un prasījusi atkal. "Tas ari ir viens sudraba rublis, teicis mācītajs. Nu ta tad tas esot vienalga no kuras puses rubli skatoties. Mācītajs apstiprinājis. Nu tad sieva teikusi, ja tas ir vienalga, tad es savam vīram esmu tikpat laba kā no priekšas tā no pakaļas, un tadēļ jūs manu vīru par neko esot sodījuši. Mācītajam nu gribot negribot bijis sods jaatlaiž.
st. O. Šteinberg, Rīgā

2567

Reiz bijusi apsūdzēta kāda sieviņa pie tiesas. tiesnesis prasījis, ar ko viņa nodarbojās. "Viņa ejot par vederu spalvas plūkt," tiesnesis stāstītājai prasījis kam tad viņa plūcot - žīdenēm

2568

Kādā mājā dienestmeitai pa nedeļu bijuši 20 pāri bikses netīras, bet freilenei tikai 10 Kundze brīnusēs [brīnījusies], kadēļ tā, nujā - vinas brūtgans esot skursteņskrāpis - bet freilenei advokats.
Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs