5. zinātniskā ekspedīcija Bauskā

Fails
1880-zinatniska-ekspedicija-Bauska-09-0129
AtšifrējaKirmis
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2020-02-14 12:09:57
Labots2020-02-14 12:23:42
Atšifrējums-25-
un lielīgi nobļauj šim pakaļ: "Es ese braukse braucs un brauks vēl! Bet tu skreij kājām un skries vēl!"

2. Par vācu valodu.

3750

I. Vācu valodas vērtība:
Pēc dzimtbūšanas atcelšanas un māju pārdošanas toreizējiem saimniekiem daudz labākos apstākļos bija nostādīti kroņa saimnieki nekā saimnieki dzimtkungu pagastos. Kroņa saimniekiem bija lētākas izpirkšanas maksas, viņiem bija lielākas zemes platības un labākas ēkas.
Tādi kroņa pagasti netāl` no Bauskas bija Sesavas un Jaunsvirlaukas pagasti. Te saimnieki, kuri labi apstrādāja zemi un kārtīgi saimniekoja, ātri tika turīgi, pat bagāti un līdz ar to arī lepni un uzpūtīgi. Tāds, piemēram, bija Jaunsvirlaukas lielo skaisto Ķiploku māju saimnieks.
tas bijis reiz kādās viesībās. Daži viesi savā starpā sarunājušies vāciski (tas toreiz tā bija modē). Ķiploku saimnieks, kas vāciski nepratis, izsaucies: "Ak, cik tas ir skaisti, kad runā vāciski!" Blakussēdētājs, īsts latviešu zemnieks, viņam atteicis: "Kas tur par skaistumu no vācu valodas? Vai tad latviešu valoda nav skaista un bagāta? Latviešu valodā tu visas savas darīšanas vari izdarīt. Bet ar krievu valodu vari daudz tālāk
Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs