Pētera Zariņa atmiņas

Fails
Ak178-Peteris-Zarins-02-0028
AtšifrējaJustīne Jaudzema
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2021-02-23 13:10:35
Labots2021-02-23 13:11:37
AtšifrējumsBergmanis un Vilmanis, zem inženiera Hofmaņa vadības. Viņš bija Latvijas dzelzceļa galvenais inženieris Ulmaņa laikā. Darbs bija jāveic ļoti labi. Bija daudz labāk un mierīgāk nekā lielā cehā. Tad es sapratu, ko nozīmē laba un saprātīga inženiera vadība un darbi mums tiešām veicās. Mēs izlabojām vairāk kā 10 virpas, kuras nodevām tikpat kā jaunas. Arī pašu uzņēmumā pārbūvējām vairākus ventilatorus, ko krievu gudrie bija uzbūvējuši. Ar inženiera Hofmaņa palīdzību un aprēķiniem, viņi ar to pašu dzinēju jaudu strādāja 10 reizes labāk. Hofmanis zināja mūsu spējas un darbus vienmēr sadalīja tā, kas katram pa kaulam. Arī uzturs lēģerī bija uzlabojies un krievu bija palicis pavisam maz. Lielākā daļa no viņiem strādāja galdnieku cehā. No viņiem bija jāsargājās, jo viņi nodarbojās ar zagšanu un laupīšanu.
Man daudz palīdzēja brāļa sieva Erna, kas dzīvoja Krapē, Ogres rajonā. Viņa man bieži sūtīja paciņas, kurās bija maize, gaļa, sviests un pat olas. Tas bija liels atspaids pie toreizējās trūcības un par to no sirds pateicos Ernai. Darbnīcā mums bija darba galds 4 vietām, apakšā skapītis, virs tā atvilkne, krietni ietilpīga, kurā glabājās dažāda lieluma uzgriežņu atslēgas, cirtņi un citi vajadzīgie darba rīki. Šajā atvilknē es ierīkoju nodalījumu priekš atnestās ,,peredačas”. Bija arī atslēga, bet tā bija ļoti vāja. Lai būtu drošāk, es ieurbu galda virsū caurumu un tad, kad caurumā iebāž paresnu naglu, atvilkni nevar atvērt, kamēr naglu neizņem. Baidījāmies, ka arī mūs krievi neapstrādā, jo bija tādi gadījumi citos cehos notikuši. Mūsu darbnīcai ar galdnieku sagataves cehu bija viens kopējs koridors, mēs vienā, viņi otrā koridora pusē. Un tur arī strādāja krievi, tamdēļ bija par ko uztraukties.
Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs