Artura Štāla folkloras vākums

Fails
1199-Arturs-Stals-01-0004
AtšifrējaLigaB
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2020-06-05 20:38:23
Labots2020-06-05 20:55:13
Atšifrējumsdārgāks. Nu tika tagad par bagatu un brauca savas sievas aplūkot. Gaismā viņš nespēja aplūkot, viņš iegāja tumsā. Kamēr viņš bij dienestā, tikmēr sievai divi dēliņi - dvīnīši. Nu viņi guleja visi trīsi [trīs]. Viņš iegājos atrada, ka viņi trīs guļ un domaja, ka viņa guļ ar brūtganiem. Nu viņš gribeja viņus nocirst ar zobenu. Ka viņš izvilka zobenu, pacēla, te viņa iegādaja [iedomāja] to teicienu. - un tā viņš vēl tagad Boldirājā [Bolderājā], vai pie Rigas [dzīvo] laimigi.

5

Pasaka.
Bij viens dēls tēvam. Viņš bij izaudzis viegls kā daždien viegls bez darba un tas tēvs bij bagāts. Tēvs redzēja, ka viņam jāmirst, un viņš piesauca to dēlu un sacija: "Tu dzīvo un pielūko, ka kāpostu nemaz bez mads [medus] neēd un otram Tu dievpalīgu nekad nedod, un cauru svārku nekad nevelc mugurā!" Kad viņš cēlās brokastīs, tad viņš meklēja kāpostus ar medu un svārkus, kuri tika cauri, tos nosvieda gar sētiņas malu. Un nu pēdīgi meds [medus] nevarēja atrast nekur, viss bij noēst. Un svārkus bij nometis gar sētmali. Nu vairs nav ni svārku, ni medus. Tad viņš paņēma striķi un gāja kārties un pakaras un tas zars lūza. Ta [Tad] viņš teica: Tev velns, tā jau acis var izdurt /kam šim acis vajaga, ka šis grib kārties/. Ta viņš atsēdās i lādeja tēva, un viņš teica, lai viņš zemē nesapūtu. Tur runajot viņam piegāja vecīts. Viņš prasa, ko viņš tu runajot. Nu viņš viņam teic, ka viņš lād tēvu. Nu tas vecīts viņam prasij, par ko Tu viņu lād. Kam viņam esot tēvs vēlējis tā mirdams - Nikad [Nekad] neēst kāpostu bez meds [medus] un nekad otram dievpalīgu neatdot un nekad cauru svārku nenest. Nu tad vecīts teica: viņš jau tēvs ir visu labu runajis, tikai viņš nav sapratis. Nu ka viņš
Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs