Alvila Kalnieša (Klēbaha) dienasgrāmatas

Fails
Ak26-Alvila-Kalniesa-dienasgramata-08-0004
Atšifrējalcalmane
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2020-12-02 07:23:08
Labots2020-12-04 00:54:08
Atšifrējums2. 2.I.40. Jau otra gada diena. Pelēks laiks. Bija atnākusi Švalbes Dzidra. Esot iestājusies komercskolā. No vārdnīcas izrakstīju ziņas par Golgovskas zemnieku tiesību cīnītājiem Pēteri Zīli un Pēteri Reini- patiesībā Sīļu Pēteri un Reiņu Pēteri. Par tiem rakstīju archivāram Kāpostiņam, bet neesmu atbildi saņēmis. Būs tomēr jāmēģina dabūt zināt. Iebraukusi Ženīte Ritmu satikt un Kiku redzēt. Aizgāja abas uz kino. Pārnāca ap p. 11 arī Musītis , kas bija apciemot Putniņus.-
Šovakar paiet 31 gads, kad bijām ar Šafni Sātiņu skolā pēc mammulītes- mūsu kāzu dienas priekšvakarā. Kad atnācām mājā, bija atbraucis Kārlonkulis- vienīgais no maniem radiem manās kāzās.

3.I,40. Mūsu kāzu 31.gadadiena. Kā kino viss tā slīd garām tā diena un viss, kas sakarā ar to. Biju laimīgs uzsākt kopīgo dzīvi ar mammulīti, bet nepatika visa tā lielā kāzu ļaužu burzma Sātiņu skolā. Gribējās uzsākt dzīvi bez liela trokšņa, vieniem pašiem. Tad vēl uztrauca domas par 1905.g. notikumiem, jo tie skāra arī mammulīti, bet tais dienās taisni inscenēja Saldus revolūcijas prāvu. Un otrā dienā, kad bijām pārbraukuši manā mājā Saldū, Dārza ielā 13, arestēja manu draugu Miķeli Borgu. Tad liela bija vācu provokācijas vara. Tad Kuldīgas apriņķī rīkojās apr. priekšnieks vācietis Brīdrichs ar saviem rokas puišiem Saldus Adolfiju un c (?)
Savu kāzu dienu vienmēr ar mammulīti pieminējām. 1924.g. 3.I. atminējāmies 15 kopā pavadītos gadus lielākā draaugu pulkā savā vecajā mājā (Saldū, Dārza ielā 13), kur uzsākām kopējos ceļus. 1934.g. 3,I. bija pagājuši 25 gadi. Tā pieminas diena pagāja tik pašu piemiņā. No svešiem bija tikai mūsu draugi un kaimiņi Bēri. Beidzamā kopējā dienā, gan 4.I.37., mammulīte paņēma ormani, un mēs izbraucām gabalu pa pilsētu, kur es ilgi nebiju bijis. Tas arī bija pēdīgais kopīgais mūsu brauciens. Tam tā bija būt.
Ženīte aizbrauca šorīt p. I. Ritucīti un Kiku pavadīja uz Talsiem Musītis. Bija atnākusi redzēt Kininovaju (?) Āboliņu Austru - Ritucīša akad. ....Diezin kā nu viņi tiks no Stendes uz Talsiem, jo stipri snieg, auto satiksme apstājusies?- Visu dienu domāju par 21.XII.08 (v.st.)

4.I. 40. Stipri snieg. Diezin kā mani mīlucīši tika Talsos? Vakar vakarā aizgājām gulēt pēc p.10, jo nakti bijām gulējuši cauru miegu, bet šorīt nogulējām ilgi. Naktī daudz sapņoju it kā par kāzu dienu pr. 31 g., it kā par mammulīti kopā ar Marusi. Sapņi bija komplicēti un iespaidīgi, vēl tagad esmu to ietekmē un jūtu viņas kā dzīvas.
Saņēmu no Tirzas māc. G.Beķera k. atbildi uz manu 24.XII39. rakstīto vēstuli. Atvainojas par savu nolaidību, ir svarīgas ziņas par manu mātes ģimeni: onkulis Pēteris dzimis Zemītēs 5.VI.1839., bet pēc viņa citi bērni, kas mazi miruši: Jānis 26.IX.1840., Emīlija 8.VIII.1842., Līze 6.X.1844. Tad pēc onkuļa Kārļa dzimis dēls Vīlips 1851.30.VIII. Pēc tam arī laikam mirusi mana mātes māte. Onkulis Kārlis dzimis Ozoliņos, kur mātes tēvs
Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs