Jāņa Sedola folkloras vākums Bārtā

Fails
0074-Janis-Sedols-5-0062
AtšifrējaInga Tapiņa
Pabeigts
Pārbaudīts
Izveidots2022-01-12 20:27:25
Labots2022-01-15 06:20:11
Atšifrējumskrodzenieks esot ar laupitajiem uz vienu roku un kad iemaisas tur policija, tad krodznieks katru reiz lidzot slēpt ļaunus darbus ta, ka ļaundarbjiem katru reiz no policijas nev ko daudz baidities". Svešajs atbildejis: "Ka viņš ka sveš [svešs] cilveks, pilsēta nepazīstama, viņš to nezinajis un pie tam viņš nekad neejot lepnās viesnicās ēst, lai gan viņam naudas esot, bet viņš nelietigi savu naudu neizlaižot un uz dargiem ēdieniem nekārojot, jo prastakās viesnicās varot dabūt to pašu ēdienu par daudz lētaku cenu". Ta visiem kopigi dzīvojot, svešajs iemilejies attraitnes meitu un sevi nodomajis viņu precet, bet kad duriens sadzijis, ko laupitaji krogā sadūre, viņš visu godigi attraitnei samaksajis par ārstešanu, ešanu un rūmi, tad atvadijies un braucis mājās uz savu zemi, bet atvadoties solijis attraitnes meitai rakstit vēstules un lai neesot lepna uz viņa vēstulēm atbildi rakstit, un tad svešajs aizbraucis savā dzimtenē.
Ta ari noticis, svešajs bagātnieks rakstijis attraitnes meitai mīlestibas vēstules un ari meita uz katru vēstuli laipni atbildejuse. Vienu dienu attraitnes meitai atnāk liela vēstule no svešā bagatnieka un uzrunā meitu precet, meita vēstuli izlasijuse, padod vēstuli savai mātei, lai lasa un prasa mātei padoma, vai iet pie svešā bagātnieka par sievu jeb ne. Kamērt attraitne vēstuli lasa, te ienāk ari pulicist pie attraitnes un saka: "Ka viņš nākot pie viņas sūtits no priekšniecibas, lai jums parādot šo dargo gredzenu, kuŗā ir iegriesti divi burti un burti nozime jūsu familijas priekšvardi, vai gredzens nebūtu no jūsu familijas, kur cēlies?" Attraitne pajem dargo gredzenu un skatās un pazīst, ka gredzens ir viņas mirušā vīra, kurš pēc vīra nāves pārgājis viņa un viņas dēla
Atšifrēt tekstu
Atslēgvārdi
AtšifrētIzvēlies cituBiežāk uzdotie jautājumi

Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lapas lietojamību un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai lulfmi.lv digitālajos resursos. Uzzināt vairāk.

Tēzaurs